Take Care | MBO | Malmberg (2023)

Table of Contents
Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode Hoe scoort je huidige methode? Soepel overstappen op een nieuwe methode Back Wil je Taalblokken meteen ontdekken? Take Care ontdekken in een paar stappen Onze belofte aan jou Altijd actueel Cliënt staat centraal Flexibel inzetbaar Bekijk de introductievideo Lees de factsheet Blader alvast online door de boeken… ... en bekijk de online leeromgeving Duik dieper in Take Care Opbouw en inhoud Thematische modules Doorlopende leerlijnen De didactiek van Take Care Cliëntcentrale benadering Van meer gesloten naar open Blended aanpak Theorie Praktisch én activerend Leeropdrachten Praktijkopdrachten Skills Sociale en communicatieve vaardigheden Beter leren door blended learning Ondersteuning voor docenten 10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode Take Care zelf beoordelen Ervaar zelf de mogelijkheden van Take Care Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan Bekijk de methodevideo Wat vinden andere scholen van Take care? Probeer Take Care gratis uit bij jou in de klas Eerst de methode ontdekken Twijfel je nog of heb je nog vragen? Ga je aan de slag met Take Care? Kies je pakket Gratis Overstapservice Wat vinden andere scholen van Take care? Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen Eerst even proefdraaien? Dat kan! Haal alles uit deze methode Haal alles uit Take Care Wijziging Kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg 2022 De beste service bij je methode Trainingen en webinars Deelnemen aan ons Scholenpanel Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen Jouw accountmanager Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt? Next FAQs Videos

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die docent zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar studenten? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij je studenten kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Docenten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Hoe scoort je huidige methode?

Voordat het oriënteren echt begint, is het belangrijk om je huidige lesmethode te evalueren. Voldoet je huidige methode nog aan jouw behoeften en die van je studenten? Met het handige evaluatieformulier ontdek je snel of je op dit moment het maximale uit je onderwijskracht haalt. Meten is weten.

Download het evaluatieformulier

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Tip:De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de docentenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Download de Routeplanner

Back

Go to previous tab

Back button

Wil je Taalblokken meteen ontdekken?

Onze methode Taalblokken voor jou staat voor het mooie van taal. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Verder naar Ontdekken →

Take Care ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe blended learning werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Take Care jouw studenten stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Take Care te kiezen

Altijd actueel

Met Take Care werk je altijd volgens het laatste kwalificatiedossier. Al het lesmateriaal is aangepast op de wijzigingen van het Kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg 2022. Verder sluit Take Care aan op veranderingen in de zorg en besteden wij aandacht aan onderwerpen die in de praktijk hoog op de agenda staan.

Cliënt staat centraal

In de zorg draait alles om de cliënt en zo ook in Take Care. Studenten leren om te handelen en te denken vanuit cliëntsituaties. De modules bestaan uit realistische situaties uit de praktijk, die in het lesmateriaal worden ondersteund door casuïstiek.

Flexibel inzetbaar

De modules van Take Care zijn themagericht en lopen parallel voor niveau 3 en 4. Zo kun je zelf kiezen welk onderwerp je wanneer aan bod laat komen en laat je de methode aansluiten op de opleiding. Bovendien kunnen studenten hierdoor eenvoudig doorstromen naar een hoger of lager niveau.

Bekijk de introductievideo

In dezeintroductievideolaten we in vogelvlucht zien waar Take Care voor staat. Binnen 4 minuten heb je een eerste indruk van:

- Hoe Take Care is opgebouwd
- Waarom Take Care aansluit bij de behoeftes van jouw studenten
- Hoe Take Care jou ontzorgt in je dagelijkse lespraktijk

Wil je de uitgebreide methodevideo bekijken? Vul je naam en e-mailadres in en de link van de video wordt naar je toegestuurd.

Uitgebreide methodevideo bekijken

Lees de factsheet

Lees defactsheetom een uitgebreide indruk te krijgen van Take Care. In de factsheet vind je onder andere meer informatie over de specifieke modules van Take Care en het verschil tussen het lesmateriaal voor niveau 3- en niveau 4-opleidingen.

Download de factsheet

Take Care | MBO | Malmberg (3)

(Video) Drake - Take Care ft. Rihanna

Blader alvast online door de boeken…

Het lesmateriaal is opgebouwd uit verschillende onderdelen; theoriekaternen, opdrachtenboeken en speciale vakuitgaven. Voor niveau 3 en 4 zijn er aparte boeken, aangepast aan het taalniveau van de studenten. Studenten zijn enthousiast over de handzame boeken en vinden het fijn dat ze kunnen schrijven in hun opdrachtenboek. Ontdek in onderstaande bladerboeken de combinatie tussen theorie en praktijk en de diversiteit in de opdrachten. Met Take Care werk je altijd met actuele lesstof, het lesmateriaal is geüpdatet aan de hand van het nieuwe kwalificatiedossier (KD) Maatschappelijke Zorg 2022.

Toon meer bladerboeken

... en bekijk de online leeromgeving

In de online leeromgeving gaat de student aan de slag met het oefenen van de theorie. Eerst oefenen, daarna toetsen. Als docent krijg je duidelijk inzicht in de resultaten en de voortgang van je studenten en je klas. Knelpunten zijn inzichtelijk zodat je kunt ingrijpen waar dat nodig is. Daarnaast vind je ook een rijk gevulde bibliotheek met achtergronden en filmmateriaal bij de modules.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Altijd een combinatie van boek en online
 • Betaalbaar

Vraag een proeflicentie aan

Take Care | MBO | Malmberg (4)

Duik dieper in Take Care

Klik op een van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

 • Opbouw en inhoud Take Care bestaat uit twee lijnen: de thematische modules en de doorlopende leerlijnen. Toon meer
 • Didactiek Take Care biedt cliëntcentraal werken, verhogen van de zelfstandigheid en blended leren. Toon meer
 • Praktisch én activerend Wij geloven dat de student vooral het beste zelf aan de slag kan gaan. Toon meer
 • Blended learning Als je met Take Care werkt kun je gebruik maken van boeken en van het digitale leerplatform. Toon meer
 • Ondersteuning voor de docent Uitgebreide handleidingen, powerpointpresentaties en veel extra filmmateriaal. Toon meer

Opbouw en inhoud

Thematische modules

Een module is opgebouwd rond een thema en is een logische combinatie van werkprocessen en kerntaken. Een module bestaat uit een opdrachtenboek, een theorieboek, een online theoriestudie en een online toets. Voor de docent is er bij elke module een uitgebreide handleiding en lespresentatie (powerpoint). De modules bieden je de mogelijkheid omde door jou gewenste volgorde in te zetten.

Take Care | MBO | Malmberg (5)

Doorlopende leerlijnen

Anatomie, Fysiologie en Pathologie

Onmisbaar in de opleiding zijn de onderdelen Anatomie en Fysiologie en Pathologie. Deze kennis is vaak complex en verzameld in dikke naslagwerken. Take Care heeft het taalniveau en complexiteit aangepast aan de niveau 3-student. Daarnaast ontwikkelen we een aparte lijn voor de niveau 4-student, met een apart Anatomie- en Fysiologieboek en een apart Pathologieboek. De boeken van AFP zijn uitgegeven in een handzaam A5 formaat. In de online omgeving vindt de student theoriestudies en formatieve toetsen en een groot scala aan instructiefilmpjes.

Skillstraining ADL en VTH

Het gaat hier om kennisverwerving en het aanleren van handelingen (tot toepassingsniveau). Er is een handboek ADL en een handboek VTH, beide in een handzaam A5 formaat. In de online omgeving is een groot scala aan instructiefilmpjes te vinden. De filmpjes zijn levensecht, zowel qua personages als omgeving.

Sociale en communicatieve vaardigheden

Een uniek onderdeel is de leerlijn Sociale en communicatieve vaardigheden. Deze leerlijn leert de student hoe hij omgaat met functionele contacten. De leerstof heeft betrekking op contacten met diverse cliëntgroepen, in diverse situaties en settingen en op de contacten met andere professionals. De vaardigheden die de student hier leert komen van pas bij iedere module en zullen door de hele opleiding geoefend worden.

De student gaat zelf of met klasgenoten aan de slag met oefeningen zoals gesprekken voeren met verschillende doelen, situaties onderzoeken en opdrachten uitvoeren. Ook blikt een student terug en observeert hij medestudenten. Sociale en communicatieve vaardigheden bestaat uit een theorieboek in een handzaam A5 formaat en een oefeningenboek.

Geriatrie

Take Care heeft een aparte uitgave voor Geriatrie (niveau 4 Maatschappelijke zorg en Verpleegkunde) die een verdieping vormt op de modules.

Medisch rekenen

Het is essentieel dat studenten daadwerkelijk begrijpen hoe ze berekeningen moeten maken, zodat ze dit in de praktijk foutloos kunnen toepassen. Het is niet het aanleren van een trucje, het gaat om het begrijpen wat je moet doen.

In de online omgeving is een volledige leerlijn voor niveau 3 en niveau 4 beschikbaar met oefeningen en toetsen.

De didactiek van Take Care

Cliëntcentrale benadering

Take Care gaat uit van wat de cliënt nog kan. Deze cliëntcentrale benadering is helemaal verweven in de methode. Leven met een beperking door een stoornis of aandoening, is zeker een uitdaging. Maar het betekent niet zonder meer dat de cliënt niet gezond is. De visie op het werk van zorgverleners is gebaseerd op de eisen die cliënten anno nu stellen. Ze zijn vertaald in drie voor de cliënt herkenbare kenmerken:

 1. Servicegerichtheid: dienstbaarheid, cliënt ondersteunen, regie bij de cliënt leggen;
 2. Integraliteit: alles aanpakken dat nodig is of zorgen dat het gebeurt, ondersteunen in verschillende levensdomeinen;
 3. Resultaatgerichtheid: doelen stellen, resultaten halen, kosten besparen, milieu sparen.

In alle beschrijvingen, begeleidingstips en methodische aanwijzingen die Take Care biedt, zijn deze kenmerken te herkennen. Ze maken Take Care tot een methode die niet alleen zégt dat de cliënt centraal moet staan, maar die het ook werkelijk dóet en aanleert.

Van meer gesloten naar open

We helpen de studenten bij het leren, denken en handelen via een didactische aanpak van ‘meer gesloten naar meer open’. De verschillende onderdelen van Take Care maken deze aanpak concreet:

 • De katernen, oefeningen en toetsen bieden de student meer sturing en houvast;
 • De leeropdrachten zetten de studenten aan tot meer zelfsturing, zelfstandig leren en werken;
 • De praktijkopdrachten en de bibliotheek sluiten aan op meer zelf verantwoordelijk leren en handelen.

Blended aanpak

Met Take Care leert de student op verschillende manieren. Zo is er de combinatie van klassikaal onderwijs en zelfstandig leren in de online leeromgeving. Ook biedt Take Care opdrachten en theorie waar de studenten mee aan de slag kunnen, ze oefenen skills met medestudenten en ze leren op de werkplek of in het praktijklokaal.

Deze combinatie zorgt er voor dat ook een BBL-student goed met het materiaal van Take Care uit de voeten kan.

Theorie

Het werk van de zorgverlener is complexer geworden en het bevat meer risicovolle handelingen dan voorheen. In de afgelopen jaren zijn de scholen en de overheid weer meer waarde gaan hechten aan theorie. Daarom biedt Take Care een degelijk pakket aan ondersteunende theorie.

De theoriekaternen bij de modules zijn beknopte papieren uitgaven die de benodigde theorie bevatten voor de opleiding, dus zowel voor het basisdeel als voor de profieldelen. De theorieselectie houdt rekening met zowel de werkpraktijk als het kwalificatiedossier. In de theorie is veel aandacht voor een heldere structuur en is er afwisseling met praktische tips. Om de student te laten nadenken over de theorie zijn er ook prikkelende denkvragen opgenomen. Een student gaat in de digitale leeromgeving aan de slag met vragen om zo de theorie te verwerken en in te slijpen.

Take Care | MBO | Malmberg (7)

Praktisch én activerend

Wij geloven dat de student vooral het beste zelf aan de slag kan gaan. Take Care faciliteert dit door middel van:

 1. Leeropdrachten
 2. Praktijkopdrachten
 3. Skills ADL en VTH
 4. Sociale en communicatieve vaardigheden

Leeropdrachten

De activerende leeropdrachten zijn gericht op de zelfstandige ontwikkeling van kennis en inzichten en het integreren van opgedane kennis naar een toepassingsniveau. Een leeropdracht bevat twee delen. Eén deel is de klassikale instructie waarmee de student kennis verwerft, verdiept of uitbreidt. Daarnaast gaan studenten zelf of in een groep aan de slag met een opdracht.

Praktijkopdrachten

Elke praktijkopdracht heeft realistische casuïstiek als vertrekpunt. Je beslist zelf of je deze casus gebruikt of een vergelijkbare BPV-situatie neemt. Aan de casus is een opdracht gekoppeld. De student oefent en ontwikkelt werkhandelingen, de benodigde competenties en het reflectievermogen. In elke praktijkopdracht zit ook een deelopdracht voor de echte beroepspraktijk. Daarbij levert de student een beroepsproduct op.

Skills

De skills zijn opgedeeld in twee onderdelen:

1. Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL)
2. Verpleegtechnische Handelingen (VTH)

Een beginnend beroepsbeoefenaar zal een cliënt ondersteunen met zijn dagelijkse levensverrichtingen. Hij moet hierbij ondersteunen als het kan en overnemen als het moet. Dit is dan ook het uitgangspunt bij de beschrijving van de Skills ADL.

Bij Skills VTH zijn de verpleegtechnische handelingen zoals die beschreven staan in het kwalificatiedossier Verzorgende IG en mbo Verpleegkundige opgenomen. Ook voor studenten Maatschappelijke zorg zijn deze van belang, bijvoorbeeld als het gaat om medicatie.

We bieden zowel bij de skills ADL en VTH een vaste structuur aan door elke handeling als volgt te beschrijven: voorbereiding, uitvoering in stappen en nazorg.

Een grote meerwaarde is het groot aantal video’s dat voor Skills ADL en VTH is opgenomen in de digitale leeromgeving. De video’s zijn levensecht, zowel qua personages als omgeving. Zo maken we een combinatie van zelf doen en zien hoe het moet.

(Video) Drake, Rihanna - Take Care (Lyrics)

Sociale en communicatieve vaardigheden

Vooreen beginnend beroepsbeoefenaar is het van essentieel belang om te leren hoe je als zorgverlener vaardig omgaat met functionele contacten. Daarom besteedt Take Care hier veel aandachtaan. Destudent leert en oefent hoe hij om moet gaan met diverse cliëntgroepen, in diverse situaties en settingen en met andere professionals. Studenten gaan dus vooral zelf doen. De ene keer zelfstandig, de andere keer met medestudenten. De ene keer mondeling, de andere keer schriftelijk.

Beter leren door blended learning

Met Take Care leert de student op verschillende manieren. Het is een combinatie van klassikaal onderwijs, zelfstandig leren in de online leeromgeving en leren op de werkplek. Hiernaast zie je een overzicht van de verschillende soorten media (online en boeken) en of het gebruik ervan individueel of groepsgewijs is.

Take Care biedt opdrachten in het leerwerkboek waar de student mee aan de slag kan, ze oefenen skills met medestudenten en ze leren op de werkplek of in het praktijklokaal. Deze combinatie zorgt er voor dat ook een BBL- student goed met het materiaal uit de voeten kan.

Take Care | MBO | Malmberg (8)

Ondersteuning voor docenten

Docenten die met Take Care werken zijn positief verrast over de ondersteuning die zij ontvangen:

 • Uitgewerkte klassikale lessen met bijbehorende oefeningen bij de leeropdrachten;
 • Uitgebreide praktijkopdrachten die je zowel in de stage als in een simulatieomgeving kunt inzetten
 • Uitgebreide en praktische leshandleidingen
 • Ondersteuning bij ontwikkelen jaarplanningen
 • Diverse overzichten, koppeldocumenten en schema’s ter ondersteuning
 • Kant-en-klare PowerPoints met lesvoorbereidingen en lesuitvoering

Bekijk het ondersteunend materiaal

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Take Care | MBO | Malmberg (10)

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingsmateriaal.

Vraag gratis beoordelingsmateriaal aan Plan een afspraak in

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Voorbereiden

Take Care zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Take Care en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Verder naar Uitproberen →

Ervaar zelf de mogelijkheden van Take Care

Om te ontdekken of Take Care bij jouw studenten past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag het gratis beoordelingsmateriaal aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de online leeromgeving allemaal kan. Vraag daarom vandaag nog het beoordelingsmateriaal aan.

Vraag het beoordelingsmateriaal aan

Take Care | MBO | Malmberg (11)

Take Care | MBO | Malmberg (12)

Bekijk de methodevideo

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg in deze methodevideo over Take Care. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. De video duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de methodevideo

(Video) Florence and the Machine - Take Care (Radio 1 Live Lounge Special)

Take Care | MBO | Malmberg (13)

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialist staat voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel mij of maak eenvoudig een afspraak in de online agenda. Dan kom ik langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Wat vinden andere scholen van Take care?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Rekenblokken. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Zorg & welzijn Verpleegkunde

Probeer Take Care gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Take Care past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen. Met het beoordelingsmateriaal
kun je aan de slag met al het benodigde materiaal om
de methode zelf uit te proberen.

Vraag gratis beoordelingmateriaal aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Take Care. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Take Care.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Take Care.

Verder naar Beslissen →

Ga je aan de slag met Take Care?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met Take Care. Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Take Care het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de studenten? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.En met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Kies je pakket

De materialen van Take Care bestel je in de webshop.

Naar de webshop Prijsoverzicht

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode
 • Extra trainingen

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Take Care | MBO | Malmberg (14)

Wat vinden andere scholen van Take care?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Rekenblokken. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Zorg & welzijn Verpleegkunde

Take Care | MBO | Malmberg (15)

Take Care | MBO | Malmberg (16)

Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is.

Take Care | MBO | Malmberg (17)

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak in

(Video) Take Care

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Take Care optimaal te gebruiken.

Verder naar Gebruiken →

Haal alles uit Take Care

Heb je voor Take Care gekozen? Bekijk dan onderstaande tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je studenten

Wijziging Kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg 2022

Het lesmateriaal van Take Care is aangepast op de wijzigingen van het Kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg 2022.In de wijzigingendocumenten hiernaast lees je welke paragrafen van het lesmateriaal zijn aangepast.

Wijzigingendocument niveau 3

Wijzigingendocument niveau 4

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je eenhandige checklisttoe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je dekennisbankraadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen.

Take Care | MBO | Malmberg (18)

Take Care | MBO | Malmberg (19)

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Take Care | MBO | Malmberg (20)

Take Care | MBO | Malmberg (21)

Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is.

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Take Care | MBO | Malmberg (22)

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Take Care.

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab

Next button

(Video) Imany - Take Care

FAQs

What are 3 examples of self-care? ›

Physical Self-Care Examples:

Engage in exercise. Go for a walk. Drink water. Practice good sleep hygiene (click here for more information)

What are the 7 pillars of self-care? ›

Each method of self-care fits into one of the seven pillars: mental, emotional, physical, environmental, spiritual, recreational, and social. A well-balanced self-care routine involves each of these, so avoid restricting yourself to just one or two pillars.

What are the 5 types of self-care? ›

Five Self-Care Practices for Every Area of Your Life
 • Social Self-Care.
 • Mental Self-Care.
 • Spiritual Self-Care.
 • Emotional Self-Care.
Mar 30, 2022

Why is it important to take care of ourselves? ›

Engaging in a self-care routine has been clinically proven to reduce or eliminate anxiety and depression, reduce stress, improve concentration, minimize frustration and anger, increase happiness, improve energy, and more.

What are some self-care words? ›

Try using one of these affirmations each week to help you stay positive so you can continue to tackle your goals.
 • I am ready.
 • My efforts help me succeed.
 • I can make a real difference.
 • My hard work will pay off.
 • I am strong.
 • I have the power to make the right choices for me.
 • I have faith in my abilities.
 • I got this.
Nov 14, 2019

How to take care of yourself? ›

About Self-Care
 1. Get regular exercise. Just 30 minutes of walking every day can help boost your mood and improve your health. ...
 2. Eat healthy, regular meals and stay hydrated. ...
 3. Make sleep a priority. ...
 4. Try a relaxing activity. ...
 5. Set goals and priorities. ...
 6. Practice gratitude. ...
 7. Focus on positivity. ...
 8. Stay connected.

What are the four aspects of care? ›

Practicing self-care is important for all of us and even more crucial for parents of preemies and children with special needs. Below are several examples of how you can nurture yourself and make self-renewal a part of your everyday life in the four areas of self-care: physical, emotional, spiritual and mental.

What are the key elements of care? ›

The essential elements are:
 • Element 1: Clinical assessment and diagnosis.
 • Element 2: Identify goals of care.
 • Element 3: Risk screening and assessment.
 • Element 4: Develop a single comprehensive care plan.
 • Element 5: Deliver comprehensive care.
 • Element 6: Review and improve comprehensive care delivery.

What are the six elements of self-care? ›

There are six types of self-care: emotional, physical, social, practical, mental, and spiritual.
 • Emotional Self-Care. Activities that help you connect, process, and reflect on a full range of emotions. ...
 • Practical Self-Care. ...
 • Physical Self-Care. ...
 • Mental Self-Care. ...
 • Social Self-Care. ...
 • Spiritual Self Care.

What is the highest form of self-care? ›

A planning ritual does not sound like a form of self-care. It's not exactly bubble baths and meditation. The idea of planning and organizing can feel constricting.

What is the most important self-care? ›

Maintain a healthy lifestyle.

By improving your physical health, you will be better able to maintain your mental health, and therefore may be more effective in supporting someone you care about. Exercising regularly is an important part of staying both physically and mentally healthy.

What is the best form of self-care? ›

Live Healthy, eat healthy foods, get enough sleep, exercise regularly, and avoid drugs and alcohol. Manage stress and go for regular medical check-ups. Practice good hygiene.

What does take care of yourself mean? ›

Common examples of self-care include: maintaining a regular sleeping routine, eating healthy, spending time in nature, doing a hobby you enjoy, and expressing gratitude. Self-care can look different for everyone, but to count as self-care, the behavior should promote health and happiness for you.

Why is it important to take care of yourself before others? ›

Taking care of yourself is simply realizing that you're also important. It means not to unnecessarily and constantly ignore your needs and the things that make you feel good. It can be best described as helping others by helping yourself first.

How do you express care in text? ›

10 Quick Text Messages to Show You Care
 1. “Just wanted to let you know I am here if you need to talk.”
 2. “Believe in yourself. ...
 3. “I love you and I am here for you.”
 4. “Do you need to take a break?”
 5. “You are and always will be enough.”
 6. “You are smart and will do great.”
 7. “Stay strong. ...
 8. “I am always here for you.”
Dec 6, 2016

What are other words for taking care? ›

 • supervise.
 • watch.
 • oversee.
 • see to.
 • look after.
 • manage.
 • attend.
 • see after.

How do you tell someone to take care? ›

Here are 10 other ways to say “take care” that may be used in general situations:
 1. 01“See you around!” ...
 2. 02“Don't be a stranger!” ...
 3. 03“Go home and put your feet up.” ...
 4. 04“Stay out of trouble mister/miss!” ...
 5. 05“Have a great rest of the week!” ...
 6. 06“All the best!” ...
 7. 07“Get home in one piece.” ...
 8. 08“Be/Get well!”
Feb 8, 2021

How do you stay emotionally healthy? ›

There are many ways to improve or maintain good emotional health.
 1. Be aware of your emotions and reactions. ...
 2. Express your feelings in appropriate ways. ...
 3. Think before you act. ...
 4. Manage stress. ...
 5. Strive for balance. ...
 6. Take care of your physical health. ...
 7. Connect with others. ...
 8. Find purpose and meaning.
Jun 23, 2020

How do I give myself emotional support? ›

5 Ways to Take Care of Yourself Emotionally
 1. Know your emotions. All of them. ...
 2. Maintain healthy boundaries. How do you maintain your own emotional integrity? ...
 3. Cultivate your own well-being on every level. Practice self-care whenever possible. ...
 4. Create a healthy support system. ...
 5. Create an emotional or psychological “toolbox.”
Mar 27, 2018

How do I motivate myself to take care of myself? ›

Self-motivation tips
 1. Put your goal on the calendar. ...
 2. Make working toward your goal a habit. ...
 3. Plan for imperfection. ...
 4. Set small goals to build momentum. ...
 5. Track your progress. ...
 6. Reward yourself for the little wins as well as the big ones. ...
 7. Embrace positive peer pressure. ...
 8. Practice gratitude (including for yourself).
Dec 9, 2022

What are the 3 C's of caring? ›

Caring, communication (listening and explaining), and competence—the three C's of clinical confidence.

What are the 5 C's of caring? ›

According to Roach (1993), who developed the Five Cs (Compassion, Competence, Confidence, Conscience and Commitment), knowledge, skills and experience make caring unique.

What are the 5 core principles of care? ›

The Standards are built upon five principles; dignity and respect, compassion, be included, responsive care and support and wellbeing.

What are the 8 values of care? ›

Overview of Picker's Eight Principles of Patient Centered Care
 • Respect for patients' values, preferences and expressed needs. ...
 • Coordination and integration of care. ...
 • Information and education. ...
 • Physical comfort. ...
 • Emotional support and alleviation of fear and anxiety. ...
 • Involvement of family and friends. ...
 • Continuity and transition.
Feb 8, 2022

What are the 6 care values? ›

The 6Cs – care, compassion, courage, communication, commitment and competence – are the central set of values of the Compassion in Practice strategy, which was drawn up by NHS England Chief Nursing Officer Jane Cummings and launched in December 2012.

What are the 7 C's in care? ›

Consider the different headings that make up the Seven C's and try to think about what each one would represent.
...
Click on the headings above to reveal the correct description.
 • Communication. • ...
 • Co-ordination. • ...
 • Control of Symptoms. • ...
 • Continuity. • ...
 • Continued Learning. • ...
 • Carer Support. • ...
 • Care in the Dying Phase. •

What are the 4 pillars of self-care? ›

Yet, with a solid foundation of health, we will be better able to cope and function, perform and even thrive in this new “normal.” This foundation is based on four key pillars: 1) nutrition; 2) sleep hygiene; 3) social support; and 4) physical activity.

What is emotional self-care? ›

Emotional self-care.

What emotional self-care means is to become aware of, and identify, what you are feeling, and then allow yourself to lean into the feelings in a way that honors yourself and your emotions. We can try to ignore, deny, and suppress our emotions, but eventually they come out, one way or another.

What are some signs someone is not dealing well with stress? ›

If you are stressed, you might feel:
 • Irritable, angry, impatient or wound up.
 • Over-burdened or overwhelmed.
 • Anxious, nervous or afraid.
 • Like your thoughts are racing and you can't switch off.
 • Unable to enjoy yourself.
 • Depressed.
 • Uninterested in life.
 • Like you've lost your sense of humour.

Is self-care a core value? ›

Self-care can be seen as a value in and of itself: an overarching purpose for many acts that improve our health and well-being.

How much self-care is enough? ›

30 minutes: Thirty minutes may not sound like a lot, but you can make the most of a spare half hour by doing something positive for your mind, body, and soul.

What is high level of care? ›

Higher level of care means a hospital capable of providing diagnostic, interventional or tertiary care beyond the capacity of the hospital from which a patient originates.

What are the 3 benefits of self-care? ›

In a national survey, Americans cited benefits of self-care as: enhanced self-confidence (64%), increased productivity (67%), happiness (71%).

How do you put yourself first without feeling guilty? ›

5 Ways to Drop the Guilt of Putting Yourself First
 1. Learn more about the importance of self-care. ...
 2. Give yourself permission to focus on yourself. ...
 3. Remind yourself that the people you love and care about the most love you, too. ...
 4. Learn how to say “no” to demands on your time. ...
 5. Brainstorm quick ways to take care of yourself.

Is it OK to say take care? ›

It means take care of yourself. So, you know, I hope that you're leaving now but that you'll take care of yourself. So, you can use this actually saying it to people, you can use it in emails, it's a very friendly way to say goodbye to someone. Take care, or take care of yourself.

What does take care mean? ›

Definitions of take care. verb. be in charge of or deal with. “She takes care of all the necessary arrangements” synonyms: mind.

What does take care mean from a guy? ›

It is a nice but casual way to say, see you later, goodbye for now. Now if somebody adds 'for me' on the end, it is a more personal way of saying goodbye for now. This means he has a personal interest in you as a really good friend or as a possible girl friend. He wishes you well in a personal way.

What are the gains of caring? ›

10 benefits of helping others
 • Helping others feels good. ...
 • It creates a sense of belonging. ...
 • It gives you a sense of purpose. ...
 • Giving helps keep things in perspective. ...
 • It's contagious. ...
 • Helping others can help you live longer. ...
 • It will give you a sense of renewal. ...
 • You'll boost your self-esteem.
Apr 28, 2020

Why is it important to put yourself first? ›

Taking care of yourself is the pathway to fulfillment and to high performance in work and in life. And, just as importantly, it's a gift to others. When your needs are met and you feel good about yourself, it's easier to elevate the needs of other people in front of your own.

Why is it important to love and care for oneself and others? ›

Being kind to ourselves lowers anxiety and stress, and helps build self-esteem and resilience. Furthermore, if you don't develop a good relationship with yourself, you may fall into bad habits like people-pleasing and perfectionism – and you may be more likely to tolerate abuse or mistreatment.

How do I stop overthinking and stressing? ›

These tips can help you move in the right direction.
 1. Step back and look at how you're responding. ...
 2. Find a distraction. ...
 3. Take a deep breath. ...
 4. Meditate. ...
 5. Look at the bigger picture. ...
 6. Do something nice for someone else. ...
 7. Recognize automatic negative thoughts (ANTs) ...
 8. Acknowledge your successes.

What triggers anxiety? ›

A big event or a buildup of smaller stressful life situations may trigger excessive anxiety — for example, a death in the family, work stress or ongoing worry about finances. Personality. People with certain personality types are more prone to anxiety disorders than others are.

What are 5 things you can do for self-care daily? ›

Some tips for self-care include:
 1. Live Healthy, eat healthy foods, get enough sleep, exercise regularly, and avoid drugs and alcohol. ...
 2. Practice good hygiene. ...
 3. See friends to build your sense of belonging. ...
 4. Try to do something you enjoy every day.

What are the 8 types of self-care? ›

Namely, there are 8 main areas of self-care: physical, psychological, emotional, social, professional, environmental, spiritual, and financial.

What are the 4 main types of self-care skills? ›

Below are several examples of how you can nurture yourself and make self-renewal a part of your everyday life in the four areas of self-care: physical, emotional, spiritual and mental.

What are the 6 areas of self-care? ›

Six Types of Self-Care
 • Emotional Self-Care. Activities that help you connect, process, and reflect on a full range of emotions. ...
 • Practical Self-Care. ...
 • Physical Self-Care. ...
 • Mental Self-Care. ...
 • Social Self-Care. ...
 • Spiritual Self Care.

What are the best self-care? ›

50 Self-Care Ideas for a Bad Day
 • Call or text someone you love.
 • Drink a cup of tea of coffee.
 • Journal about how you're feeling.
 • Take some deep breaths.
 • Listen to your favorite music.
 • Go for a long walk in nature.
 • Cook or order in your favorite meal.
 • Read a book.
Mar 18, 2021

What are two examples of self-care? ›

Self-care includes activities that make a person feel physically well and helps maintain their physical health.
...
Examples of this include:
 • getting enough sleep.
 • eating healthy food.
 • going for a walk.
 • drinking plenty of water.
 • practicing good personal hygiene.
 • taking a relaxing bath.
Mar 23, 2018

What are personal care skills? ›

Self-care skills include dressing/undressing, self-feeding, toileting, and grooming tasks (e.g., hand washing, tooth brushing, bathing, etc.). Improving your child's self-care skills can benefit him by developing his motor, visual-motor, sequencing, attention, and organizational skills, as well as confidence.

How can I improve my emotional self-care? ›

Psychological self-care
 1. Keep a reflective journal.
 2. Seek and engage in external supervision or regularly consult with a more experienced colleague.
 3. Engage with a non-work hobby.
 4. Turn off your email and work phone outside of work hours.
 5. Make time for relaxation.
 6. Make time to engage with positive friends and family.

What is relationship self-care? ›

What is Relational Self-Care? Relational self-care is any action you take to improve the quality of your relationships with others. Over time, the small interactions you have with others can have a big impact on your health.

What is mentally healthy? ›

Mental health is a state of mental well-being that enables people to cope with the stresses of life, realize their abilities, learn well and work well, and contribute to their community.

Videos

1. Beach House - Take Care
(Sub Pop)
2. Drake - Take Care (Medley) by SoMo & Cody Tarpley
(SoMo)
3. Drake ft. Rihanna - Take Care (LYRICS)
(PlatinumLyrics)
4. Bruce Springsteen - We Take Care of Our Own (Official Video)
(Bruce Springsteen)
5. DJ PoolBoi - Take care
(Adam BFD)
6. Take Care | Apurba | Safa Kabir | Rubel Hasan | Eid Natok
(Motion Rock Entertainment)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated: 12/09/2022

Views: 6711

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.